Met de bomenplanter planten we machinaal bomen en heesters en doen dit op een efficiënte en snelle manier. De bomenplantmachine heeft een grote plantcapaciteit tot 600 bomen of heesters per uur. De bomenplantmachine wordt voornamelijk ingezet voor het aanplanten van hagen, groenzones, bosstroken, natuurzones, houtkanten, groensingels en geluidsschermen.
De gatenboormachine boort machinaal plantgaten. De grondboormachine heeft een boorcapaciteit tot 700 gaten per uur. Het grote voordeel van het werken met de grondboormachine is dat er geen voorafgaande grondbewerking vereist is. Je kan zo ook gaten boren en aanplanten in gras- en weiland.
Deze methode is ideaal voor openbare plantacties, acties met scholen en aanplantingen waarbij er geen grondbewerking mag of kan plaatsvinden. Eens de gaten geboord zijn, gaat het aanplanten zeer snel. Deze efficiënte aanplantingsmethode legt in geen tijd een volledig groenscherm aan.
Bij de aanplant van bomen zorgen wij voor de grondvoorbereiding. Dit vormt de solide basis voor een goed resultaat op zowel korte als lange termijn. Indien nodig wordt de grond verrijkt met compost, lavasubstraat of bomenzand. Ook worden storende lagen gebroken om de zuurstofgraad in de wortelzone te vergroten, stagnerend water te vermijden en wortelgroei te bevorderen. Diepe grondbewerking gebeurt door middel van een minigraver, spitfrees of cultivator, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.
Soms is het nodig de wortelgroei van aangeplante bomen te begeleiden en/of te beperken om schade aan omliggende verhardingen, funderingen en rioleringen te vermijden. Dit kunnen we realiseren door het plaatsen van wortelgeleidingsystemen of het plaatsen van wortelbarrières.
Soms is het nodig extra aandacht te hebben voor stagnerend (grond)water. Dit is nefast voor het aanslaan van jonge aangeplante bomen. Meestal kan dit verholpen worden door een grondvoorbereiding maar soms is extra drainage noodzakelijk. Dit kan door verticale drainage met kiezel of lava of door middel van horizontale drainage. Bomen die aangeplant worden in beperkte wortelruimtes of verhardingen worden steeds voorzien van een beluchtingsysteem. Zo kan zuurstof makkelijk tot bij de wortelkluit komen en kan water en extra voedingstoffen worden toegediend.
Het plaatsen van steunpalen gebeurt meestal door middel van een trilblok. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de palen kunnen geplaatst worden tot op een diepte van 1m onder het maaiveld zonder ze te beschadigen. Zo is de jonge plant beschermd tegen stormwinden in de eerste jaren na aanplanting. Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor 2, 3 of 4 palen al dan niet met lattenverbinding. Voor aanplant in toekomstig gazon kunnen ondergrondse verankeringen worden toegepast voor bomen met draadkluit.
In het eerste jaar is water van levensbelang voor jonge planten. In warme, droge periodes kunnen wij instaan voor het begieten van de jonge aanplant. Hiervoor beschikken we over verschillende beregeningssystemen en over een watertank van 11500 liter en eigen pompsysteem.
Vaak is het nodig na het 2de groeiseizoen de kroon bij te snoeien of te vormen. Zo kunnen uw bomen uitgroeien tot waardevolle blikvangers in uw tuin, park of straat.
De bomenplanter maakt onderdeel uit van Jan Belaen Tuinaanleg. We zijn met ons team gespecialiseerd in de grotere totaalprojecten. Met de ontwikkeling van de bomenplanter bieden we u een kwalitatieve aanplanting van groenzones tegen een uiterst voordelige prijs. We bedienen volledig West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Henegouwen.
U kunt ofwel zelf zorgen voor het platmateriaal of we helpen u met het uitkiezen van de meest geschikte planten en/of bomen in gespecialiseerde boomkwekerijen.
We kunnen instaan voor de volledige afwerking van uw aanplantproject vanaf de bomenkeuze over de grondbewerking tot en met de begeleidingssnoei.